Voor patiënten die.... - Tijdelijk toilet voor rolstoelgebruikers

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Voor patiënten die....

Dit toilet kan gebruikt worden door patienten die tijdelijk een toilet nodig hebben omdat

  • hun beide benen niet belast mogen worden

  • en hun bovenlichaam (in het bijzonder de armen) voldoende controle heeft en kracht kan opbrengen om van een rolstoel naar een vrijstaande toilet te kunnen schuiven (te vergelijken met een verhoogd bed of vaste stoel).

Meestal blijkt al in de laatste dagen van de ziekenhuisopname of de patiënt dit wel/niet kan.

N.b. Het toilet is natuurlijk ook geschikt voor patiënten die blijvend hun benen niet kunnen gebruiken maar toch controle over hun ontlasting hebben. Deze draagbare toilet/constructie is dan bruikbaar in bijv. vakantiehuisjes.

Aantal patiënten per jaar?
Daar hebben we geen goed antwoord op gekregen. We merkten op de afdeling Traumatologie van het UMC-AZU dat er weinig patiënten zijn die gedurende een langere periode hun beide benen niet mogen belasten. Maar over aantallen is weinig bekend.
Wel werd aangegeven dat deze patiënten meestal eerst naar een revalidatiecentrum gaan.
Op basis van de gegevens die we verzamelden, schatten we in dat het om ca 50 patiënten per jaar gaat. Dat is niet veel. Maar door deze site verwachten we dat de specialisten in het veld hier meer over kunnen melden (fysiotherapeuten, ergotherapeuten, e.a.).
Al worden maar 5 tot 10 patiënten per jaar met deze oplossing geholpen, dan is de investering in het publiceren van deze informatie zinvol geweest.  

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu