Ontwerp & constructie - Tijdelijk toilet voor rolstoelgebruikers

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Ontwerp & constructie

De toiletconstructie is door onszelf ontworpen en gebouwd.
Voordat met ontworpen werd begonnen zijn de verschillende eisen gedefinieerd. Daarna werden enkele schetsen gemaakt, zoals hiernaast zijn afgebeeld. Vervolgens werden de exacte maten vastgesteld en berekend. En ter afronding werd de constructie uitgedacht. Dat leidde tot een constructietekening met maten van de verschillende onderdelen.
N.b. de maten in de schets zijn uiteindelijk gewijzigd; dus niet overnemen maar bouwtekening en -beschrijving aanvragen.

Eisen
Eisen, waaraan de toiletconstructie zou moeten voldoen, zijn gedefinieerd binnen de drie standaard categorieën.
Functionele eisen:

 • er moet makkelijk langs 'geparkeerd' kunnen worden: weinig kracht, goed uit te lijnen en duidelijk kunnen stoppen/remmen

 • de patiënt moet zo makkelijk mogelijk kunnen schuiven vanaf de rolstoel naar de toiletbril en vice versa

 • het toilet moet bedienbaar zijn vanuit de houding tijdens het gebruik en/of rolstoel


Operationele:

 • het toilet mag niet kunnen omvallen

 • het toilet(pot) moet niet (te) zichtbaar zijn zodat opstelling in een keuken haalbaar is

 • een eventuele afvaltank van het toilet moet in huishoudelijke omgevingen goed zijn te ledigen en watertank goed zijn bij te vullen

 • de toilet/tanks moet makkelijk uit de ombouw/kolom zijn te nemen voor het legen en schoonmaken

 • de constructie moet een dusdanig gewicht hebben (of terug zijn te brengen tot) dat deze te verplaatsen is binnen het woonhuis en naar andere locaties

 • hetzelfde geldt voor de afmetingen

 • de bodemplaat mag de vloerbedekking niet kunnen beschadigen


Bouwtechnische eisen

 • de constructie mag niet uit elkaar kunnen worden gedrukt en voldoende stevig voor intensief gebruik

 • het plaatmateriaal moet goed zijn te schroeven en te verlijmen

 • het ontwerp moet zo eenvoudig zijn dat het door een redelijk ervaren doe-het-zelver is na te bouwen.

De schets / het ontwerp
Op basis van de eisen werd een schets gemaakt waarmee de uiteindelijke vorm zou worden vastgelegd.
We zien in de schets en op de bijgaande foto's dat het geen complex ontwerp geworden is.
De eisen hebben ons doen besluiten om:

 • als toilet te kiezen voor een grote Porta Potti kampeer toilet met afval en spoelwatertank. Deze zijn goed verkrijgbaar en ook betaalbaar. Zie verder toelichting met gelijknamige onderwerp.

 • dit toilet in een kolom te plaatsen die er voor zorgt dat de toiletbril op de hoogte van de rolstoel komt, die de toilet zonder vaste montage goed op zijn plaats houdt (zonder schuiven), het toilet niet kan omvallen en 'leuningen' beschikbaar zijn waarover de patiënt schuift en met de armen op kan leunen

 • de toiletkolom te bouwen op een grondplaat* zodat de rolstoel op de grondplaat naast de kolom gereden kan worden, de volledige constructie niet meer kan omvallen en de rolstoel goed kan worden 'geparkeerd' naast de toilet(kolom)

 • op de grondplaat naast de toilet(kolom) latten te schroeven die de rolstoelwielen in de juiste positie duwen en één die als stop dient voor de rolstoel (zie derde foto)

 • op de plaatsen waar de rolstoelwielen de grondplaat oprijden zijn deze zo afgeschuind dat de patiënt de rolstoel er makkelijk op kan rijden (zie vierde foto)

 • een scharnierende deksel op de toiletkolom te monteren die met een metalen uitzetter in de open positie blijft staan (zie foto's en video).


*
overigens kan de kolom natuurlijk links of rechts gemonteerd worden op de grondplaat; m.a.w. de rolstoel kan er dan rechts of links van geparkeerd worden.

De hele constructie kan zo worden gebouwd dat deze in delen uiteen genomen kan worden zodat vervoer nog eenvoudiger wordt. We hebben dit zelf niet gedaan, maar het is niet moeilijk om de constructie zo aan te passen dat:

 • de kolom van de grondplaat kan worden gescheiden

 • en de grondplaat met bijv. scharnieren in tweeën kan worden gevouwen.

En dit zonder de stevigheid van de constructie noemenswaardig aan te tasten.


Bouwmaterialen & constructie
Er is gekozen om te bouwen in 18 mm MDF omdat dit voldoende stevig is, goed te schilderen en makkelijk te verwerken is. Als een toilet voor uitlenen wordt gebouwd, dan moet 15-18 mm multiplex worden aanbevolen.
De hoeken van de kolom zijn allen (van binnen) voorzien van latten en alles is met poly-urethaan lijm en hoogwaardige schroeven afgemonteerd.
De deksel is, zoals al aangegeven, met scharnieren en een metalen uitzetter op de kolom gemonteerd zodat deze bij gebruik van het toilet stevig blijft openstaan.
Dit alles zit goed zichtbaar op de foto's en de video (zie Gebruik).

De bouwtijd & kosten

Voor een ervaren doe-het-zelver is de bouwtijd ca 1 dag. Er is geen speciaal gereedschap nodig, maar een boormachine waar ook schroeven mee ingedraaid kunnen worden is wel een minimum voorziening (denk hierbij bijv. aan een middelzware accu boormachine met variable toerental). Als je de onderdelen door een houthandel als bijv. Hubo laat zagen en verder enkele latten, schroeven en lijm koopt, dan moet gerekend worden op ca 45 euro aan kosten.

Porta Potti chemisch toilet
De chemische toiletten van dit merk hebben een uitstekende reputatie, zijn goed verkrijgbaar en voor ca € 100 aan te schaffen. Wij kozen voor het type Qube 365. Nb. de bouwtekening gaat uit van dit type!
Voor gebruik moet de afvaltank met een zg. toiletvloeistof en een liter water worden gevuld. Deze stof breekt de faecaliën af en zorgt er voor dat onplezierige geurtjes worden voorkomen. Voor het spoelwater is eveneens een middel verkrijgbaar (Aqua Rinse Plus) dat o.a. de spoeling verbetert en een plezierige geur afgeeft.
We bevelen aan om speciaal en eveneens makkelijk verkrijgbaar toiletpapier te gebruiken. Dat breekt beter af en is slechts weinig duurder dan normaal toiletpapier.
Het toilet is voorzien van een indicator op de afvaltank zodat duidelijk wordt wanneer deze geleegd dient te worden. De afvaltank wordt gescheiden van de 'pot' met spoelwater en kan naar het vaste toilet elders in het woonhuis genomen worden om daar te legen. Er zit een speciale draaibare afvoerbuis op de afvaltank om dat proces te faciliteren.
De bediening van het toilet is eenvoudig en deze kunststof toiletten zijn heel goed schoon te houden.
Reserveonderdelen als afsluitrubbers e.d. zijn goed verkrijgbaar.

Verbeteringen
Hoewel de toiletconstructie volledig voldeed aan de behoeften (/eisen), kunnen we ons voorstellen dat een patiënt misschien behoefte heeft aan een papegaai (zoals boven een ziekenhuisbed wordt gebruikt). Deze is makkelijk toe te voegen aan het ontwerp. Verder kunnen we ons voorstellen dat er mensen zijn die het toilet (Porta Potti) helemaal niet willen kunnen zien, bijvoorbeeld omdat het geheel in een keuken staat opgesteld (zoals bij ons het geval was). De deksel is natuurlijk te verlengen of de voorzijde van de kolom hoger door te trekken. Maar beiden hebben een nadeel (deksel in je rug bij gebruik toilet en toilet moeilijker uit kolom te tillen) en was voor ons een reden te kiezen voor dit compromis. Wij vonden alle voordelen opwegen tegen het feit dat je de Porta Potti toch een beetje kon zien.
Verder zou je de metalen mechanische uitzetter kunnen vervangen door een gasveer. Die is echter niet goed aan de binnenkant te monteren (omdat je er last van hebt bij het 'zitten') en aan de buitenkant ontsiert deze en loop je er tegenaan.
Een toiletrolhouder lijkt een zinvolle toevoeging, maar de praktijk gaf aan dat het beter was de rol op de Porta Potti toilet te leggen. Dus onder de deksel van de kolom.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu