Tijdelijk toilet voor rolstoelgebruikers

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mijn echtgenote, een oud-huisarts en verzekeringsgeneeskundige, liep door een ongelukkige val ernstige breuken aan beide benen(1) op.
Tijdens de 3 weken ziekenhuisopname (met 2 operaties) werd duidelijk dat zij redelijk makkelijk van bed naar rolstoel kon schuiven en zo ook gebruik kon maken van het vrijstaande toilet (waar de rolstoel naast kon staan) in de badkamer.
Er werd gesproken over een revalidatiecentrum na ontslag uit het ziekenhuis, maar wij vroegen ons af of dat wel nodig zou zijn. Tenslotte waren we net ge(pre)pensioneerd en kon ik de mantelzorg op me nemen. En een ziekenhuisbed in de voorkamer zou tenslotte geen problemen opleveren. Maar de muur van de toiletruimte op de begane grond afbreken om er met de rolstoel bij te kunnen komen, ging ons te ver. Maar 6x per dag 'rommelen' met een steek en/of po-stoel was evenmin een prettig vooruitzicht en ook iets dat je niet graag wilt toevertrouwen aan een gast-verzorger.  

Tijdens de ziekenhuisopname ben ik gaan nadenken over een tijdelijke oplossing en kwam uit op een verplaatsbaar op te stellen zelfstandig werkend toilet waar je vanaf een rolstoel 'makkelijk' van zou kunnen op- en afschuiven. De bijgaande (originelel) schets en foto laat zien dat het uiteindelijk is gerealiseerd met een verhoogd opgestelde (grote) Porta Potti toilet die stevig was gelocaliseerd in een 'kolom' op een vloerplaat en waar je geleid door latten (op die vloerplaat) met een rolstoel naast zou kunnen rijden.

De bouw kostte een dag en ca € 145 aan materialen (incl. toilet). Deze heeft nu 10 weken opgesteld gestaan in de keuken(2) en om die reden had ik een deksel op de gemonteerd. Daarom is het nooit als storend ervaren. Het belangrijkste is  de ervaring van mijn echtgenote, de patiënt, en die was buitengewoon positief. Zij heeft het als een enorme vrijheid ervaren en was natuurlijk blij dat ze na 3 weken ziekenhuis direct naar huis kon. De mantelzorger moet eens in de 5 dagen de opvangtank legen en watertank vullen. Hoewel dat geen leuk werk is (3), is het niets vergeleken met 30x een steek 'aanpakken' (en mogelijk ook nog bed en/of kleding verschonen).

Nb. Om vanuit het ziekenhuis naar huis te kunnen met twee niet-belastbare benen
zal er mantelzorg beschikbaar moeten zijn, die waar nodig hulp kan bieden (denk aan waskommen, eten maken, bed opmaken, was verzorgen). Aanvankelijk gingen we bij de mantelzorger uit van 24 uur beschikbaarheid. Maar met dit toilet bleek in de praktijk al na 1 dag dat enige uren alleen zijn geen problemen opleverde en zelfs een dag niet met enkele voorbereidingen (zoals eten en drinken op bereikbare plek). Geleidelijk aan kan de patiënt immers steeds meer zelf en vindt uit wat er nodig is in welke situatie. Wel handig om buren te hebben, die bij nood even kunnen bijspringen als de mantelzorger wat verder weg is.

Voor patiënten

  • met twee benen die niet belast mogen worden

  • en die controle hebben over en kracht hebben in het bovenlichaam (met name de armen)

  • en beschikken kunnen over bovengenoemde mantelzorg (partner, familie, wijk, e.a.)

zijn de voordelen van deze toilet oplossing t.o.v. gebruik van een steek en/of po-stoel of verblijf in een revalidatiecentrum:

  • direct na ontslag uit het ziekenhuis naar huis kunnen

  • zelfstandig naar de toilet kunnen gaan, zowel overdag als 's nachts

  • minder mantelzorg werkzaamheden (door wegvallen min. zes keer terugkerende en belastende zorgtaken i.v.m. toiletbezoek)


Voor de zorgverzekeraar (en gezondheidszorg in het algemeen) is het voordeel dat

  • er geen kosten worden gemaakt voor verblijf in een revalidatiecentrum

  • en/of minder kosten zijn voor professionele mantelzorg.


Op deze site treft u foto's en een demonstratievideo aan. Het ontwerp en de constructie is globaal beschreven en een (PDF) bouwbeschrijving kan worden aangevraagd. Ons eigen exemplaar kan vanaf heden (eind augustus 2014) worden (uit)geleend.
U kunt contact opnemen via het emailformulier.
Lees de Gebruiksvoorwaarden indien u de inhoud van deze website op een één of andere manier wilt (her)gebruiken.

J.J. Schreuder en J.W. Schreuder-Borkent

Nota bene: deze publicatie heeft geen commerciële achtergrond, maar is bedoeld om een (kostenloze) bijdrage te leveren aan een klein (kwaliteits- en kosten)aspect in de gezondheidszorg.


(1)  tibiaplateau fractuur in rechter been en meervoudige breuken in linker voet (o.a. hielbeen in 3 stukken)
(2)  maar kan natuurlijk overal staan op de verdieping waar de patient ligt/verblijft, als deze er met een rolstoel bij kan komen
(3)  i
edereen die kampeert met een Porta Potti weet daar van

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu